Gode ildsjeler gir mange deltakere en fantastisk mulighet

Tom Erik Olsen, trener og frivillig i Oppegård Golfklubb.

Bli bedre kjent med ildsjel, Tom Erik Olsen. Han er ansvarlig for Ett slag av gangen på Oppegård Golfklubb. Der finner vi ikke mindre enn seks forskjellige grupper.

Tom Erik forteller:

Jeg er vokst opp på Torshov Oslo øst, bodde cirka tyve år i Oppegård og fjorten år på Gjettum i Bærum. Har nå flyttet tilbake til Oslo og bor nå på Refstad ved Bjekebanen.

Golf interesserte meg allerede i tidlig alder da jeg var med min mor i Frognerparken på femtitallet hvor det var en masse tilstelninger med forskjellige aktiviteter. Der ble jeg meget fascinert av en mann som sto og slo en liten ball langt, min mor fortalte meg at dette var golf. Jeg var så trollbundet at min mor hadde problemer med å få meg med videre. Denne opplevelsen har jeg husket hele livet.

På Torshov var det ingen i min omgangskrets som spilte golf, det gikk mer i fotball, ishockey, ski og bandy. Kan ikke huske at jeg hørte om noen som spilte golf eller hadde interesse for det, men da jeg flyttet til Oppegård og på tidlig åttitallet da Sky TV kom inn i de norske hjem, så jeg mye golfturneringer på TV.  

1989 fikk jeg høre at det skulle anlegges en golfbane i Oppegård, og jeg meldte meg inn i klubben med en gang. Fra sommeren 89 har jeg nå spilt golf i 35 år.

Jeg begynte å jobbe 1967 som kontorlærling i Atlas Copco, sluttet der og begynte på folkehøyskole 68/69. Etter folkehøyskolen hadde jeg en periode med tilfeldige jobber (for eksempel dagsjobber på bryggen), inntil jeg begynte å kjøre lastebil i noen år. Har også vært innom jern og metall på Elvebakken samt tømmerlinjen på Sogn videregående eller yrkeskolen som det het den gangen. Tok gymnasiet som privatist. I 85 begynte jeg som vaktmester på et kommunalt hybelhus for rusavhengige i Oslo. Etter to år søkte jeg på stilling som verneassistent på samme institusjon. Der traff jeg også en god kollega som senere ble min kone, og vi flyttet sammen i 91. Etterhvert utdannet jeg meg til sosionom parallelt med jobben, og senere videreutdannet jeg meg på UIØ i faget dobbel diagnoser rus og psykiatri. Har jobbet med rusavhengige i forskjellige yrkestitler og institusjoner til jeg gikk av med pensjon etter 34 år.

I jobben hadde jeg også en idé om at golf kunne være en bra aktivitet for rusavhengige, med tanke på å erstatte rusen med noe annet som kunne være engasjerende. Mennesker som har levd utenfor samfunnets «normalitet» over lengre tid og samtidig har et rusproblem, kan trenge aktivitet hvor man må forholde seg til regler og ta hensyn til andre og kan få en god opplevelse samtidig. Mange av dem trenger også å føle på mestring i trygge omgivelser. Derfor tok jeg i 2006, i jobb sammenheng, med flere av brukerne på Myrens verksted hvor Custom Golf hadde tilholdsstedet på den tiden, og vi ble godt mottatt av Simen og hans kollegaer. Senere hadde vi avtale med Losby golfbane og Grønmo golfbane, hvor vi kunne spille gratis eller få en redusert Greenfee. Det at de ble hjertelig mottatt av golfere på de forskjellige stedene, gjorde sitt til at dette ble en god opplevelse for dem.

Det at jeg begynte å engasjere meg i Ett slag av gangen var da Oppegård golfklubb søkte etter frivillige til å jobbe med Ett slag av gangen i klubben. Og det var egentlig bare en naturlige ting for meg da jeg allerede i min jobb var kjent med problemstillingen rus, psykisk helse og utenforskap. Det å oppleve den tilliten og følelse av å hjelpe andre, som jeg gjorde i jobben min fristet, uten å ha det ansvaret som jeg hadde i jobben.

Det fine med Ett slag av gangen er at golfen blir brukt som en plattform for å skape trygghet i et sosialt samvær på vei videre til skole eller jobb. For mange å oppleve å bli tatt imot på en ordentlig måte og samtidig føle mestring er nærmest et varemerke på Ett Slag Av Gangen.

Det at deltakere føler på mestring og har det trygt og godt sosialt miljø på samlingene, merker man på alle gode tilbakemeldinger vi får som instruktører. Dette gjelder alle grupper, om de kommer fra rusinstitusjoner, psykisk helse, fengsel eller folk som er utenforstående av andre årsaker. 

Ett Slag Av Gangen har påkostet meg Trener 1 kurs i golf, noe jeg synes jeg har hatt nytte av, selv om jeg har spilt i over 30 år. Jeg kunne nok en del golf fra før, men det var godt å få knagger og henge en del kunnskap på. Samtidig som jeg lærte en god del om undervisning av nybegynnere. Dette er noe jeg har fått bruk for som instruktør for de forskjellige gruppene. Jeg lærte også en del om hvordan Idrettsforbund og  særforbundet Norges Golfforbund er bygd opp og hvordan systemet virker helt ned på klubbnivå.

Det jeg ser når jeg har grupper tilknyttet Ett Slag Av Gangen er at de har stor progresjon både i forbindelse med golfen og ikke minst nettverk og sosialt samvær. Derfor håper jeg på en stor og stabil gruppe med frivillige og deltakere på Oppegård Golfklubb. Har også et ønske om at de av deltakerne som tar Veien Til Golf gjennom ESAG kan spille til redusert greenfee på andre klubber som er tilsluttet Ett slag om gangen. Dette jobber vi med, og vi har allerede tilrettelagt for turneringer hvor vi besøker hverandre gjennom utesesongen. Når kulda setter inn trekker vi oss inn i varmen, på simulator. Det er fint å være endel av et fellesskap som bidrar til å gjøre en forskjell for andre.

Gode ildsjeler gir mange deltakere en fantastisk mulighet. Tom Erik Olsen, trener og ildsjel i Oppegård Golfklubb.
Flott frivillig trener hos Ett slag av gangen fra Oppegård Golfklubb, Tom Erik Olsen. Noe av det han liker godt, i tillegg til golf, er å bake kaker. Tidligere har han hatt med seg herlige eplekaker, men nå er han over på Sara Bernhard. Det er jul!

Ønsker du å bli frivillig i en av våre samarbeidende klubber?
Ta kontakt!


Marianne Smith Magelie
Initiativtaker/daglig leder
Epost: marianne@ettslagavgangen.no
Tlf: (+47) 922 61 332