Frivillighetens rolle i ny ruspolitikk – klare planer eller løse ord?

Frivillighetens rolle i ny ruspolitikk - klare planer eller løse ord?

Når regjeringen nå har lagt frem del én av sin nye rusreform med flere av sine hovedtiltak, blir frivilligheten nevnt som en ressurs. Regjeringen uttrykker ønske om å styrke oppsøkende arbeid i kommunene, målrette tilskudd til rusmiddelforebyggende tiltak og styrke samarbeidet med frivillige og ideelle aktører. Dette er et positivt signal, men skal vi få til reelle endringer, må det være en tydelig kommunikasjonslinje og avsatte midler til frivilligheten, ettersom kommunene i stor grad er bundet til lovpålagte tjenester.

Selv om regjeringen signaliserer et ønske om samarbeid, savner vi konkrete tiltak og tydelige planer som viser hvordan dette samarbeidet skal se ut, for eksempel gjennom finansieringsmodeller, dialogfora eller strategiske partnerskap. Vi kan ikke se at dette er ivaretatt i den foreslåtte reformen. Rusfeltets hovedorganisasjon kommenterer også at reformen, i motsetning til tidligere planer for psykisk helse, ikke er støttet av friske midler, og at nødvendige bevilgninger må komme gjennom årlige budsjetter. Rusfeltets hovedorganisasjon og Actis påpeker også at samarbeid med frivilligheten krever tydelig finansiering i budsjettene, slik at frivillige organisasjoner får midler til å realisere sine tilbud over tid.

Frivillighetens rolle må tydeliggjøres

Selv om frivilligheten er nevnt i rusmeldingen som viktig for forebygging og tidlig hjelp, mangler det klare planer for hvordan regjeringen vil bruke organisasjoner som vår i praksis. For eksempel benytter Ett slag av gangen golf som et virkemiddel for å nå mennesker som allerede står langt utenfor arbeidsmarkedet, inkludert dem som har utfordringer knyttet til rus, psykiatri og utenforskap.

I regjeringens nylig utgitte perspektivmelding fremheves behovet for å skape 150.000 nye arbeidsplasser innen 2030, hovedsakelig ved å inkludere dem som står utenfor arbeidslivet i dag. Dessverre nevnes ikke frivilligheten som en ressurs i perspektivmeldingen for å nå disse målene. Vi mener at frivillige organisasjoner har en avgjørende rolle i at regjeringen skal kunne nå sine målsettinger både innen rusfeltet og for å støtte sårbare grupper tilbake til arbeidsmarkedet.

Vi håper på reell dialog

Ett Slag Av Gangen har bygget opp tilbud som hjelper dem som har falt utenfor tilbake i jobb og utdanning, en innsats vi vet er til uvurderlig hjelp for samfunnet. Men for at vi skal kunne fortsette og videreutvikle arbeidet vårt, trenger vi og andre frivillige organisasjoner en konkret plan fra regjeringen om hvordan de vil samarbeide og støtte frivilligheten. Vi ser frem til at regjeringen går inn i en reell dialog med frivilligheten. Dette vil være avgjørende for å bruke frivillige krefter på best mulig måte – til glede for de som trenger det aller mest, og til nytte for samfunnet som helhet.

Vi håper regjeringen vil anerkjenne frivillighetens verdifulle bidrag til samfunnsutviklingen og gi oss verktøyene som trengs for å lykkes.

Meld. St. 5 (2024–2025)
Trygghet, fellesskap og verdighet — Forebyggings- og behandlingsreformen for rusfeltet
Del I – en ny politikk for forebygging, skadereduksjon og behandling

Bilde i heading: Helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl under pressekonferanse 25.10.24